huvud

Så fort polispiketen hade fört ambassadör Motumbo i säkerhet blev Petra inkallad i ett rum, ensam med två SÄPO-agenter. Juliet fattade inte varför och blev jätterädd.
”Har Petra gjort något fel?” sa hon. ”Hamnar hon i fängelse?”
”Inte alls”, sa Olle och tog Juliet i handen. ”Hon har tvärtom gjort något väldigt bra.”
Vi satte oss runt Olle i soffan allihop, både vuxna och barn. Alla hade frågor.
”Varför körde de iväg med den där gamla tanten?” sa mamma, som alltid missar det som sker mitt framför näsan på henne. ”Och varför hade de satt handbojor på hennes stackars son?”
”Det var ingen tant”, sa Olle. ”Det var ambassadör Motumbo. Och den så-kallade sonen var Grigorij Salamandras medbrottsling, som genomförde kidnappningen.”
Olle berättade att Salamandra och mannen i björnskinnsmössan båda tillhörde en större kriminell liga.
”Eller, kriminellt företag är nog mer korrekt”, sa han. ”De ägnar sig åt brott, men på ett mycket organiserat och mycket lönande sätt.”
Kidnappningen hade varit Salamandras idé, och när han åkte fast fick mannen i björnskinnsmössan försöka genomföra den bäst det gick.
”Men har väl inte Salamandras kontakter”, sa Olle. ”När han väl fått tag i ambassadören hittade han inget sätt att få ut henne ur landet.”
”Var det därför de stannade på rummet?” frågade Lucy.
Olle nickade.
”Tydligen”, sa han. ”Men det var nog tur att Petra ingrep, för han hade precis beställt en taxi till Arlanda.”
Olle berättade att ligans kontakt hade stått och väntat vid incheckningen med falska pass när polisen tog honom. Det han berättat hade redan lett till att man kunnat gripa fler av ligans medlemmar i olika städer.
”Petra har gjort en större insats än hon vet”, sa Olle. ”Och mycket större än jag förstod. Jag hade fel, helt enkelt.”
Cyrus hade suttit tyst ända sedan poliserna och säkerhetsagenterna stormade uppför Prinsessans trappor och fritog ambassadören. Nu suckade han.
”Nej, alltihop är mitt fel”, sa han. ”Jag känner mig fett korkad. Jag borde kunnat räkna ut hur det hängde ihop, med mobilen och Salamandra och allt.”
Olle såg på honom.
”Hur tror du jag känner mig då?” sa han. ”Som har jobbat som polis i snart fyrtio år? Och så kommer en trettonårig tjej och löser fallet framför näsan på mig!”
Maj klappade honom på armen.
”Åja, lille gubben”, sa hon. ”Det är ju inte första gången Petra hjälper dig, eller hur?”
Olle muttrade lite, men han verkade snart ha glömt besvikelsen. Alla pratade om hur spännande det hade varit med poliserna, och vilken tur det var att ambassadören hade klarat sig oskadd. Hon hade fått starka doser sömnmedel, men läkarna sa att hon skulle vara okej när hon hade sovit ett par dygn.
”Och du behöver inte vara med på konferensen mer, va?” sa jag till Max.
Han skakade på huvudet.
”Den är flyttad till nästa år”, sa han. ”På hemlig ort.”
Pappa reste sig.
”Då så”, sa han. ”Då finns det ingenting mer som stör julfirandet. Jag ska se om de är klara med Petra.”
Cyrus, Reza och Minoo bar in julmaten, och Lotta satte sig vid pianot. Först kändes det lite konstigt att sjunga Hej Tomtegubbar efter allt som hänt, men man vande sig vid det också. Och när Petra kom tillbaka, leende från öra till öra, blev det riktig fart på julfirandet. Vi höll faktiskt på till efter midnatt, och alla sa att Cyrus julafton på Prinsessan var den bästa de varit med om, trots all uppståndelse. Lili tyckte till och med att kidnappningen på något märkligt sätt hade bidragit till julstämningen.
”Då har jag bara ett problem kvar”, suckade Cyrus och åt upp den sista köttbullen. ”Hur sjutton ska jag få till en kidnappning nästa år, när de riktiga turisterna kommer?
S L U T
Och här kommer tävlingsfrågan (som egentligen är flera):
Om 24 hade varit en riktig Petrinibok, vad hade du velat ha mer eller mindre av? Är själva historien tillräckligt bra? Vad kan man göra bättre? Är det tråkigt eller roligt att de är både i Stockholm eller Lund?
Kort sagt, skriv vad du tycker om årets julkalender, och hur du hade velat se den i bokform.
Du har fram till den förste januari 2009 på dig att maila svaret till den vanliga adressen. En förstavinnare (som får alla böckerna) och nio andravinnare (som får en bok eller ljudbok) dras bland de inkomna svaren.
Lycka till!

 

Missat något avsnitt?
*