huvud

FEMTE DECEMBER

Vi stannade på julmarknaden tills långt efter att det hade blivit mörkt, och efteråt följde Minoo med oss till Lund. Så här på kvällen var det rätt kallt och både Lucy och Minoo kom upp till vår lägenhet på Lilla Fiskaregatan för att värma sig med en kopp choklad.
”Det är klart att det är roligt!” röt pappas röst så fort hissdörren öppnades. ”Men vad sjutton ska jag nu göra med åtta kilo pepparkaksdeg?”
Vi är de enda som bor på översta våningen i vårt hus, så hissen stannar mitt i vårt kök! Det är ganska coolt, men det innebär samtidigt att man liksom bara kastas handlöst in i familjen Petrinis vardagsliv så fort man kommer hem.
”Du kanske kan använda den till att äntligen täta den där skarven i duschkabinen”, föreslog vår yngste storebror Ricky. ”Eller sälja den på Blocket som modellera.”
Vår storasyster Rebecka satt som vanligt uppflugen på en köksbänk och läste kultursidorna.
”Varför i hela friden gjorde du åtta kilo, pappa?” sa hon. ”Inte ens den här familjen äter så mycket pepparkakor.”
”Det gör ni visst!” grymtade pappa. ”Den här familjen är ett svart hål som man kan skyffla ner pepparkakor i tills korna kommer hem! Åtta kilo är en kiss i Nilen!”
Han lugnade sig efter ett tag, och när Minoo började beskriva allt som Cyrus hade planerat inför julfirandet på pensionat Prinsessan blev han riktigt upplivad. Vi gjorde mer choklad och alla utom Petra trängde ihop sig runt köksbordet. Petra hade ett viktigt samtal att ringa, sa hon, och satte sig på på pallen under väggtelefonen.
”Tydligen fanns det platser kvar”, sa pappa. ”Tror du Cyrus har bjudit in folk redan, eller kan man föreslå någon?”
Minoo ryckte på axlarna.
”Bara det är roliga människor som gillar att fira jul”, sa hon. ”Var det någon speciell du tänkte på?”
”Faktiskt”, sa pappa och tog en klunk choklad. ”Min gamla skolkompis Maj och hennes man, som är kriminalkommissarie här i Lund. De har inga barn och brukar fira ensamma.”
”Kriminalkommissarie?” sa Minoo. ”Menar du polisen som brukar hjälpa Peter och Petra och Lucy? Den där, vad heter han …”
”Olle?” avbröt Petras röst från hörnet. ”Vilken tur att du svarade. Du, varför har ni hemligstämplat utredningen av Salamandra?”

 

 

Missat något avsnitt?
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
*