huvud

 

FÖRSTA DECEMBER

”Perfekt att du hittade en julmarknad som låg mitt emellan Lund och Malmö, Peter”, sa Lucy över axeln. ”Hoppas nu bara att Minoo också hittar dit.”
Jag svarade, men ingen hörde mig. Det var trångt på Pågatåget som skulle ta oss från Lund till Hjärup, och eftersom min flickvän Lucy satt med ryggen lutad mot mitt ansikte försvann allt jag sa rakt in i hennes dunjacka.
Fast det kan jag väl stå ut med, så länge jag får ha Lucy i knät.
”Egentligen har vi inte tid med sådant här trams”, muttrade min tvillingsyster Petra bredvid mig. ”Vi skulle göra mer nytta på Kastrup.”
”Men ge dig, Petra”, sa Lucy. ”Att fånga vanliga småskurkar är en sak, men den där Salamandra är något helt annat.”
Jag nickade instämmande in i dunjackan, men det var det inte heller någon som märkte. Vår deckarklubb, Hemliga ögat, har visserligen dragit upp rätt fula fiskar genom åren, men nu hade Petra fått för sig att vi skulle fånga mördarhajar. Med metspö.
”Vadå?” sa Petra. ”Vad är det som är så speciellt med honom?”
Det var kvavt på tåget och Lucys dunjacka värmde mig också, men ändå rös jag. Ända sedan jag läst i morgontidningen om mannen som gripits på Kastrups flygplats föregående kväll hade jag känt ett gnagande obehag. Grigorij Salamandra var en helt annan typ av skurk än de vi brukade ge oss på. Vapensmugglare, internationell gangster, utpressare och kidnappare var bara början. En del kallade honom till och med för terrorist.
”Det är väl inget speciellt med honom”, sa Lucy. ”Förutom att han äter små krullhåriga amatördeckare till frukost. Istället för müsli.”
Jag kunde nästan höra hur Petra surnade till. Det där med krullhårig kunde hon inte säga så mycket om – både Petra och jag har jättelockigt svart hår – men resten …
”Amatörer är sådana som egentligen jobbar med något annat”, fräste hon. ”Jobbar jag med något annat, kanske?”
”Nä”, sa Lucy. ”Det hinner du inte, för du har för mycket läxor.”
Det är bara tre minuter mellan Lund och Hjärup, så det hann aldrig bli något bråk. Petra var fortfarande lite sur när vi klev av på perrongen, men det gick över så fort en röst bakom oss sa:
”Tjaba, Sherlock!”

Missat något avsnitt?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
*