huvud

Böckerna

GömställetGömstället

Utkom första gången 1999. Den första boken om Peter och Petra Petrini. Det betyder dock inte alls att man måste läsa den först - man kan börja med vilken man vill. Familjen Petrini har nyss flyttat från New York till Lund och Peter och Petra ger sig ut för att spana efter skummisar.

Nyckelorden för Gömstället är: Nyinflyttad, Värmebölja, Vinterrock, Tandläkare och Sveriges Farligaste Man
Läs mer>

ArvtagarenArvtagaren

Utkom första gången 2000. Här har Peter och Petra bott lite längre i Lund och lärt känna Lucy Devereaux - den tredje medlemmen i deckarklubben Hemliga ögat. Strax innan Lundastudenternas karneval ska börja får barnen en ny kompis - Rulle Ståhlbeck, som visar sig vara mer än bara en vanlig student.

Nyckelorden för Artvtagaren är: Klättervägg, Karneval, Sjörövarskepp, Miljardär och Dumbom & Knasen
Läs mer>

JuveltjuvenJuveltjuven

Utkom första gången 2001. Peter, Petra och Lucy flänger mellan Grand Hotel i Lund, en kringresande cirkus och det hemlighetsfulla slottet Mörkafors. De träffar på cirkusprinsessor, ädelstenshandlare, klantiga poliser, utfattiga baroner och ondsinta juveltjuvar.

Nyckelorden för Juveltjuven är: Cirkusvagn, Fasadklättrare, Slottsbröllop, Ädelstensuggla och Miljoners Miljarders.
Läs mer>

GengångarenGengångaren

Utkom första gången 2002. Efter ett gräl med Petra blir Peter ensam kvar i Lund över helgen. För att hämnas försöker han hitta ett mysterium att lösa utan henne. Ett gammalt rivningshus blir porten tillbaka till en nästan bortglömd hemlighet.

Nyckelorden för Gengångaren är: Vindstrappa, Spökfigur, Odeonbiografen, Chiffer och Moby Dick.
Läs mer>

SpökskeppetSpökskeppet

Utkom första gången 2003. Peter, Petra och Lucy firar påsklov i Vitemölle på Österlen. I blåsten på skjutfältet vid Haväng ser de en misstänkt figur gömma något bland sanddynerna. Samtidigt går rykten i byn att den gamle luffaren Ryssa-Viktor har sett ett spökskepp slänga kistor överbord om natten.

Nyckelorden för Spökskeppet är: Österlen, Vrakplundrare, Fågelskrämma, Dimma och Havängsdösen
Läs mer>

SkatanSkatan

Utkom första gången 2004. Ett inbrott om hösten där ingenting stjäls. En oförklarlig skatfjäder som de vuxna svurit att tiga om. En halloweenfest där ingenting blir som man tror och en kärlekshistoria där man minst anar det.

Nyckelorden för Skatan är: Häxor, Pumpalyktor, Rökbomber, Dracula-dräkt och Trollkarlen från Oz.
Läs mer>

TvillingarnaTvillingarna

Utkom första gången 2005. Peter och Petra besöker Sveriges huvudstad för första gången. Hos Lucys kusin Minoo, på pensionat Prinsessan mitt i Stockholm, händer det märkliga saker. När de börjar forska i mysteriet upptäcker de tvillingar precis överallt!

Nyckelord till Tvillingarna är: Drottninggatan, Taveltjuvar, Allsång, Tunnelbana och Tvillingnötter.
Läs mer>

MidnattsstjärnanMidnattsstjärnan

Utkom hösten 2006. Det är jul i Lund och Peter, Petra och Lucy spelar i skolans uppsättning av Charles Dickens "En Julsaga", men den stillsamma lilla julpjäsen visar sig vara något betydligt större. Mellan skyltsöndag och julafton hinner de träffa världsberömda filmstjärnor, nästan bli sprängda i luften, gömma sig i skumma skrotaffärer, se sin storasyster bli kändis och - naturligtvis - söka efter den gåtfulla, skugglika Midnattsstjärnan.

Nyckelord till Midnattsstjärnan är: Julstämning, Hollywoodstjärna, Tomtar, Paparazzi-fotografer och Uppstoppad älg .
Läs mer>

Piraterna

Utkom sommaren 2007. Vem är den lille mannen som stiger av bussen på Österlen med en kvarts miljon i rockfickan? Vad har han för affärer ihop med MC-gänget Pirates? Vem äger nöjesfältet Skattkammarön och vem rånar semesterseglare i Östersjön. Vågar man gå på festen ombord på lyxkryssaren och - framför allt - vart tar Peters kajak vägen?

Nyckelord till Piraterna är: Kiviks marknad, Kajak, MC-gäng, Motorcirkus och Cell-At-Sea.
Läs mer>

Bröderna

Utkom 2008. En regnig sommardag i Lund och ingenting att göra. Varför skulle man annars gå ner i den skumma lilla källarbutiken bakom Domkyrkan? Men det var tur, för annars hade Peter aldrig hittat sitt urgamla mynt eller den galne arkeologen Rosinander. Och Petrinideckarna hade förstås aldrig heller kommit den charmerande gravplundraren Lorelei Pumpian på spåren ...

Nyckelord till Bröderna är: Regnväder, Gravplundrare, Tegel, Latin och Bab-al-Sirr.
Läs mer>

Geniet

Utkom 2009. Tvillingarna Petrini ska hälsa på mormor och morfar på Manhattan under sommarlovet, men Petra kan förstås inte låta bli att spana. Redan på planet över Atlanten hittar hon skumma typer, och Peter ser New York-semestern gå upp i rök. Men när ett tvättäkta geni försvinner spårlöst, och spåren dessutom leder till tvillingarnas egen familj kan de förstås inte låta bli att ingripa.

Nyckelord till Geniet är: Manhattan, tunnelbana, Alfred Hitchcock, modellflygplan och Empire State Building.
Läs mer>

 

Labyrinten

Utkom 2010. Redan i Bröderna avslöjade Lucy att hon hade fått en ganska stor roll i en svensk långfilm. Lucy ska bli filmstjärna, helt enkelt och nu är det dags för inspelning på Mörkafors slott. Peter får också en (pytteliten) roll, och båda ser fram emot spännande veckor på Mörkafors. Men när filmens huvudrollsinnehavare, Hollywoodstjärnan John Carling, blir mordhotad blir det nästan för spännande ...

Nyckelord till Labyrinten är: Hollywood, slottsmiljö, Who-dunnit och stuntmän.

Tretton

Utkom 2011. I den trettonde Petrinideckaren har tvillingarnas storasyster Rebecka fått anställning som vakt på utomhusmuseet Kulturen mitt i Lund. Ett trevligt jobb, om det inte vore för att någon verkar planera en kupp mot en juvelutställning. Genom museets mörka salar och kryptor jagar Hemliga Ögat en skugglik tjuvliga som kallar sig Tretton. Men hur kan tjuvarna veta allt de gör, nästan allt de tänker? Är den de jagar kanske rentav någon de känner?

Nyckelord till Tretton: Gravplundrare, kronjuveler, dödskalle och Will Smith.
Läs mer>

 

Fantomerna

Utkom 2012. Det är november, och dags att repetera skolans årliga julspel i Allhelgonakyrkan. Lucy är förstås stjärnan och får all uppmärksamhet av den snygge, men minst sagt skumme regissören Vlad Skurko. Peter ser svartsjukt på från sin plats på körläktaren, men kan inget göra. Först när folk börjar se spöken i kyrkan och mer och mer tyder på att Vlad inte är helt mänsklig griper Hemliga ögat in.

Nyckelord för Fantomerna: Kyrkorgel, Fullmåne, Mårtensafton och Transylvanien.
Läs mer>

 

Pajazzo

Utkom 2013. Tack vare Lucys moster blir familjen Petrini bjudna på Den Perfekta Julen: Privattåg till Stockholm och lyxhotell mitt i stan helt gratis! Det är gnistrande snö och julstämningen vore verkligen perfekt, om det inte vore för den snyltande retstickan som kallar sig Pajazzo. Och när Hemliga ögat upptäcker att Pajazzo jagas av hämndlystna ex-soldater får de lägga julfirandet på is.

Nyckelord till Pajazzo: Clowndocka, Renskulptur, Främlingslegionen och Superlim.
Läs mer>

 

Ballongfararen

Utkom januari 2015. I början är det precis som i Tintin, som Oskar uttrycker det: Peter hittar en modell av en luftballong på loppisen på Södra Esplanaden. Och precis som när Tintin hittar modellen av skeppet Enhörningen försöker skumma typer genast köpa den av honom. Men vad är luftballongens hemlighet?
Läs mer>