huvud

Ballongfararen

Ballongfararen börjar på Södra Esplanadens loppmarknad i Lund, en vacker morgon i maj. Peter och Oskar har gått upp extra tidigt för att kunna göra ett fynd, och varken Petra eller Lucy orkade följa med. Peter är glad att få ägna sig åt loppisen och att slippa vara deckare för en gångs skull.

Men när Peter gör sitt livs loppisfynd - en fantastisk modell av en hundraårig luftballong - börjar problemen. En nervös liten man som liknar Skalman i Bamse försöker köpa ballongen, och även en hotfull typ med armarna fulla av tatueringar verkar obehagligt intresserad.

Snart måste Peter inse fakta: Hans luftballong är inte bara det coolaste som en trettonåring någonsin har hittat på en loppmarknad. Den är också inträdesbiljetten till ett riktigt stort och spännande mysterium ...

Ända sedan jag läste Tintin-albumet Enhörningens hemlighet första gången har jag velat börja ett äventyr på en loppmarknad. När Peter hittar sin luftballong på Esplanaden blev det äntligen verklighet. I början är det faktiskt precis som i Tintin, men ganska snart tar historien sin egen väg.

Ballongfararen är väldigt mycket Lund, men Hemliga ögat besöker faktiskt Staffanstorp också. Närmare bestämt den gula tegelvilla med svart tak där jag bodde från fyra till åtta års ålder ... Den är lite förfallen nu, men den som vet kan fortfarande känna igen den.