huvud

Piraterna

Piraterna börjar en het dag i Lund, när Peter, Petra och Lucy tar bussen ut till familjen Petrinis sommarställe i Vitemölle. Det är bara någon vecka till Kiviks marknad, och dessutom har Rulle Ståhlbeck och hans fru Rosita (se Arvtagaren) bjudit alla på fest ombord på lyxkryssaren som de semestrar med.

Men naturligtvis blir sommarlovet inte så lugnt som man kunde tro. Redan på bussen kommer barnen i kontakt med både en mystisk antikhandlare och ett fruktat MC-gäng. Och värre blir det.

Det mesta i Piraterna finns (tyvärr) på riktigt. MC-gäng är numera en vanlig företelse i Sverige, och inte minst i Skåne. Pirater dyker också upp då och då, även om de kanske inte riktigt ser ut som Captain Jack Sparrow längre och lika gärna ger sig på husbilar som fartyg.

Kiviks marknad och motorcirkusen som barnen går på är också alldeles verkliga, och inte ens lyxkryssaren som kastar ankar utanför Haväng är särskilt påhittad. Men tyvärr kommer den som är sugen på att bygga sin egen kajak att få leta förgäves efter Eskil Uppmans instruktionsbok. Det finns säkert andra som är lika bra.

Det som var roligast med att skriva Piraterna var att få försöka fånga stämningen på marknaden och i Piraternas högkvarter. Och att få utveckla en av de karaktärer som har varit med i flest böcker, men som man kanske vetat minst om. Det skall inte avslöjas vem det är, men förhoppningsvis blir även trogna petriniläsare överraskade av personens bakgrund.

Piraterna är den andra boken som utspelar sig till största delen i Vitemölle. Den första var Spökskeppet. Det kommer säkert fler så småningom.