huvud

Midnattsstjärnan

TvillingarnaMidnattsstjärnan kom ut hösten 2006 och är den tjockaste petriniboken hittills. Och det som tar mest plats i den är definitivt julstämningen.

Historien i Midnattsstjärnan har många trådar, men en av de viktigaste är föreställningen av Charles Dickens pjäs "En Julsaga" som skolans teatergrupp ska sätta upp i aulan. Det hela börjar ganska oskyldigt, men saker och ting blir snart alltmer mystiska.
Peter ser ett välbekant - för att inte säga världsberömt - ansikte genom rutan på en limousin när han och Lucy julhandlar på Lilla Fiskaregatan. Strax därefter rullar en TV-buss in framför Lunds Stadsteater där skolans teatermöte ska äga rum, och sedan är karusellen i full gång.

Storasyster Rebecka förlovar sig och blir kändis, Peter blir inlåst i en skum skrotaffär, Petra blir retad för att hon spanar på en travhäst, Juliet blir kändis, två paparazzifotografer blir genomblöta av vattenballonger, Peter blir också kändis, och Lucy fryser nästan rumpan av sig under en nattlig spaning på Stortorget. Och hela tiden tassar det omkring mystiska tomtar i Lund, med allt annat än rent mjöl i sina säckar.

Det är inte ofta det är vita jular i Lund, men just den vintern Midnattsstjärnan skrevs var det faktiskt snö redan i slutet av december. Du kan se hur det såg ut i fotoalbumet "Fler julkort" här.

Den som tittar noga på julbilderna ser nog snart att en av dem legat till grund för Midnattsstjärnans omslag. Lyktan, granen och husen i bakgrunden finns alla på Stortorget i Lund. Och det, till skillnad från det mesta som står i boken, är alldeles sant.