huvud

Pajazzo

Hemliga ögat har bara varit i Stockholm en enda gång, i Tvillingarna och de har bara upplevt en jul i böckerna, nämligen i Midnattsstjärnan. Jag tyckte det kunde vara dags att göra om båda sakerna igen, helst samtidigt.

Pajazzo är alltså en julbok som utspelar sig i Stockholm. Familjen Petrini har tillsammans med andra lyckostar fått chansen att fira Den Perfekta Julen, helt gratis! Alltihop är Lucys, eller snarare hennes kusin Cyrus förtjänst. Cyrus har tagit över familjens pensionat, där petrinideckarna bor i Tvillingarna, och gjort om det till ett lyxigt litet innerstadshotell. Nu ska han testa sin senaste idé: En all inclusive-semester för rika européer som vill uppleva julstämning i Kungliga huvudstaden.

Cyrus har verkligen ordnat det fint, och allt vore så gott som perfekt om inte Pajazzo fanns. Han är en märklig och rätt irriterande amerikan som nästlar sig in i sällskapet redan innan familjerna har lämnat Lunds Central. Speciellt Peter tycker Pajazzo är påfrestande med sitt ständiga skämtande, men de vuxna älskar honom. Det hade de nog inte gjort om de visste vad Hemliga ögat vet ...

I Stockholm blir det faktiskt vita jular ibland, och just det här året ligger staden inbäddad i ett tjockt vitt täcke redan vid Lucia. Ljusen och människorna, de vackra husen som speglar sig i vattnet - allt är magiskt.

Själva intrigen i Pajazzo kommer någon helt annanstans ifrån, men julstämningen i Stockholm är knyckt rakt av från en av mina favoritböcker som liten: Ture Sventon i Stockholm. Jag läste om den flera gånger, och någon gång råkade jag börja redan i september. Sedan gick jag där och hade julstämning hela hösten, och när december väl kom var jag helt utmattad. Så kan det gå.