huvud

Tvillingarna

TvillingarnaPå tågresan i början av Tvillingarna sitter Lucy och läser en gammal barnbok som heter Tunnelbanemysteriet. Den finns på riktigt och är skriven av Sivar Ahlrud för mer än femtio år sedan.

Faktum är att Sivar Ahlruds böcker om de rödhåriga tvillingdetektiverna Klas och Göran Bergendahl är en av anledningarna till att jag lät Peter, Petra och Lucy åka till Stockholm. Om du vill kan du säkert leta upp böckerna på antikvariat, loppisar eller längst in på farfars vind.

Det finns dock många anledningar att låta en barndeckare utspela sig i Stockholm. Det är en storstad som ändå är så trygg att barn kan röra sig ganska fritt. Det finns gott om äventyr, speciellt på sommaren när folk från hela världen kommer på besök. Det finns fina miljöer som de flesta svenskar känner till. Listan kan göras lång.

Som vanligt är ställena som Peter, Petra och Lucy - och deras nya vän Minoo - rör sig på hämtade från verkligheten. Gröna Lund finns naturligtvis på riktigt, liksom NK, Kungsträdgården och Drottninggatan. Tvillingarnas krog låg där och guppade vid Djurgårdsbron, men heter något annat nu. Till och med pensionat Prinsessan har en verklig förebild - det är egentligen bara Cornelia Gripenschiölds museum som är lite svårt att peka ut.

Det av mysteriet som rör konst stämmer också för det mesta. De konstnärer som nämns - förutom Cornelia - har funnits på riktigt, adresser och årtal är verkliga. Det kanske är strunt samma egentligen, men för mig är det en stor hjälp att faktiskt ha sett Rue Gabrielle i Montmartre när jag skriver om det. Om du vill kan du se några av Parismiljöerna här.

Att Hemliga ögat nu gjort en utflykt till Stockholm betyder dock inte att de kommer att överge Lund. Planen är att varannan bok ska utspela sig i Lund, varannan på någon annan plats. Lund nästa, alltså!