huvud

Bröderna

Lund är en av Sveriges äldsta städer, och där Stortorget ligger nu har det bott folk i över tusen år. Många av dem hade med kyrkan att göra, eftersom biskopen fanns i Lund och Domkyrkan var en av de viktigaste kyrkorna i Skandinavien.

Jag har alltid varit intresserad av Lunds äldsta historia och tycker om att fantisera om hur det kan ha varit här för tusen år sedan. Massor av kloster, förstås, och många kyrkor. Munkar som gick omkring och frågade varandra på latin om de skulle gå och fika!

Bröderna som gett namn åt den tionde Petriniboken är alltså inga vanliga brorsor: De är klosterbröder, munkar. En regnig sommar i Lund dyker de bara upp, i en liten källarbutik vid Krafts torg bakom Domkyrkan. Peter köper ett gammalt mynt av dem för tio kronor, men när han kollar det på nätet visar det sig vara värt flera tusen gånger mer.

Fast då har Peter förstås redan blivit av med myntet. En tokig gammal arkeolog vid namn Anders Rosinander har tagit det, och har dessutom mage att påstå att Peter är en tjuv! Hemliga ögat förstår snart att den gamle tokstollen Rosinander inte precis är särskilt hederlig själv. Varför skulle han då påstå att han letar efter ett medeltida avloppssystem intill Domkyrkans krypta. Vem som helst fattar ju att Rosinander letar efter något annat.

Någonting helt annat ...

Jakten på gåtans lösning leder Peter, Petra och Lucy genom en ny värld av mångtusenåriga byggnadstekniker, gömda skatter och livsfarliga gravplundrare. Hemligheten som legat dold i hjärtat av Lund sedan innan staden fanns är så oerhörd att människor är beredda att både döda och dö för den.

Det var väldigt roligt att fundera ut hur den här historien hängde ihop och att hitta på sätt som det skulle kunna ha gått till på. En riktig arkeolog hade säkert haft synpunkter på min berättelse, men själv tycker jag att den nästan, nästan hade kunnat vara sann!