huvud

Geniet

Peter och Petra är ju faktiskt amerikaner och tillbringade sina första tolv år i New York. Efter tio böcker tyckte jag att det var dags att berätta lite mer om deras liv innan de flyttade till Lund.

I Geniet åker Peter och Petra ensamma för att hälsa på sin mormor och morfar på Manhattan. Redan på planet över ser de förstås skurkar, och Peter lär dessutom känna ett tvättäkta geni: En lite fånig typ som gillar dataspel och är smart som Einstein.

Jag blev ganska nöjd med deckargåtan i Geniet, som är inspirerad av minst två av mina favoritfilmer: You've Got Mail av Nora Ephron och North-by-North-West av Alfred Hitchcock. Det roligaste var ändå att få berätta om Peter och Petras bakgrund. Deras morfar Salvatore, mormor Jeanne och storebror Max. Staden New York spelar också en viktig roll i boken, och även om jag varit där många gånger blev jag tvungen att åka på studieresa sommaren 2005. I flera veckor gick jag ett par mil varje dag och kom hem med över 600 fotografier i kameran - allt från Radio City och Empire State Building till små kopieringsbutiker i Greenwich Village.

För första gången fick jag också se exakt vilket hus familjen Petrini bodde i innan de flyttade till Lund, och Peter och Petras gata finns dokumenterad i fotoalbumet som heter 79th Street.