huvud

NEW YORK CITY

När man pratar om New York så menar man oftast ön Manhattan. Det är inte så konstigt, eftersom det är där alla skyskrapor, gula taxibilar, filmstjärnor och Central Park finns. Men egentligen är det inte så enkelt. Manhattan är nämligen bara en av staden New Yorks fem delar. De andra delarna - som t.ex Brooklyn och The Bronx - är egentligen lika mycket New York som Manhattan. Och om man bara säger New York (inte New York CITY) så kan man lika gärna mena New York State, en av USA's femtio delstater (Texas, Florida och California är andra delstater). För att göra det riktigt knepigt ligger staden New York (New York City) i delstaten New York (New York State). Därför skriver man ofta New York, New York på brev. Men det kanske beror på det som någon sjunger i en sång:

NEW YORK, NEW YORK - THE CITY'S SO NICE THEY NAMED IT TWICE!
(New York, New York - staden är så trevlig att man döpte den två gånger)

Tja, då var det slut på geografilektionen. Här kommer istället lite bilder på fina ställen på Manhattan där Peter och Petra ofta var på den tiden när de bodde i staden.

Så här ser det ut när man står mitt på Brooklyn Bridge, en av broarna över East River. Det är den äldsta bron mellan Manhattan och Brooklyn och den byggdes redan 1883!

Radio City Music Hall i Rockefeller Center var en gång i tiden världens största biograf. Numera är det mest konserter där, och en väldigt populär julshow med den världsberömda danstruppen The Rockettes varje år. Radio City byggdes i början av 1930-talet och hittills har över 300 miljoner besökare sett en film, show eller konsert där!

Lekplatsen i hörnet av 77:e gatan och Amsterdam Avenue är döpt efter en modig Shawnee-hövding på 1800-talet. Lekplatsen ligger alldeles intill Peter och Petras gamla skola, och här har alla barnen Petrini (utom Max, han var för stor) lekt massor av gånger.

Zabar's delikatessaffär ligger bara något kvarter från West 79 Street där familjen Petrini bodde. Där kan man köpa allt från billigt nybakat bröd och färska grönsaker till rysk kaviar för flera tusen kronor burken! Som många ställen i Peter och Petras gamla kvarter är Zabar's filmstjärna. Du kan se butiken i "You've Got Mail" med Tom Hanks och i "Everyone Says I Love You" med Woody Allen.

Blommor är ganska billigt i New York, speciellt om man köper dem på kvällen när affären ska stänga. Leah, barnens mamma, är tokig i blommor och köpte stora buketter med astrar, rosor och ranunkel på extrapris varje vecka.

79th Street Boat Basin är en liten hamn för fritidsbåtar som ligger vid stranden av Hudsonfloden, alldeles i slutet av Peter och Petras gamla gata. Hamnen är naturligtvis också filmstjärna, och i "You've Got Mail" har Tom Hanks sin båt där.

Längs en lång bit av Manhattans strand mot Hudsonfloden ligger Riverside Park. Det var Peter och Petras närmaste park, och de lekte ofta där på eftermiddagarna. På gymnastiktimmarna i skolan fick de ibland spela baseball på grusplanen till höger på bilden. Speciellt Petra var ruggigt bra på att kasta hårda bollar och några äldre killar gav henne smeknamnet "Boom-Boom".

Firman Sabrett har haft korvvagnar i nästan varje gathörn på Manhattan i över 70 år. Den här brukade stå parkerad snett över gatan från familjen Petrinis lägenhet. Korvarna är inte så där HIMLA nyttiga, men väldigt goda. En gång slog Ricky vad om att han kunde äta fem stycken på en minut. Han klarade det och vann fem dollar. Gissa vad han gjorde för pengarna? Yes, han köpte två korvar till ...