huvud

Fantomerna

Fantomerna är en sådan där historia som funnits med ända sedan jag skrev Gömstället, och jag såg hela tiden fram emot att få skriva den. Mycket berodde det på att jag gillade miljön - Allhelgonakyrkan i Lunds centrums norra del - och årstiden, som är senhösten runt Mårtensafton och Halloween.

Den demoniske operaregissören Vlad Skurko - som av någon outgrundlig anledning fått i uppdrag att regissera skolans julspel - har också funnits med länge. Han dök faktiskt upp i Petrinideckarnas julkalender 2008 första gången, men då hette han Laszlo Kowalski. Vlad Skurko är ett betydligt roligare namn, tycker jag, och även om en del vuxna recensenter fått för sig det så är det inte jag som har hittat på det. I Vitryssland finns det många som heter Skurko.

Vlads familj härstammar dock från Transylvanien, Draculas hemtrakter, och det finns en hel del likheter mellan honom och den blodtörstige vampyren. Kanske är Vlad rent av inte helt mänsklig?

Det finns gott om spökerier i Fantomerna, och Peters klasskompis Oskar tycker det är riktigt obehagligt. Hemliga ögat vet dock bättre än att tro på spöken, och i slutändan lägger de alla pusselbitar på plats i en alldeles verklig deckargåta.