huvud

Gömstället

GömställetNär jag skrev Gömstället sommaren 1997 satt jag på mitt kontor på Lilla Fiskaregatan 10 med fönstret vidöppet ut mot gatan. Det var en av de varmaste somrar någon kunde minnas, och hettan blev nästan en extra huvudperson i boken.

Medan jag skrev kändes det som om jag långsamt lärde känna den stora familjen Petrini. Det är faktiskt svårt att förklara riktigt hur spännande och kul det var!

Själva historien i Gömstället är ganska enkel, och det beror delvis på att jag aldrig hade skrivit någon deckare förut. Men det beror också på att jag var upptagen med att utforska världen som Peter och Petra bodde i.

Några av de figurer som först dyker upp i Gömstället är Sixten Hedvall, moster Lili och kriminalkommissarie Olle Jacobsson. Lili och Olle kom tillbaka redan i Juveltjuven, men tandläkare Hedvall fick vänta ända till Skatan på att få vara med igen.

Den viktigaste nya bekantskapen för Peter och Petra var förstås Lucy. som de träffar när de börjar skolan efter sommaren. Lucy blir naturligtvis den tredje medlemmen i deckarklubben Hemliga ögat och Peter och Petras bästa kompis.

Gömstället kom lagom till Bok- och Biblioteksmässan i september 1999. Den sålde slut ganska fort och är nu inne på tredje upplagan. Omslagsbilden ovan är från tredje upplagan, och det ser man på att den cyklande tanten som fanns med från början är bortklippt.