huvud

Lundakarnevalen och Arvtagaren

Den första Lundakarnevalen ägde rum redan 1849. Nästan exakt 150 år senare kom Arvtagaren, den andra boken i serien om Petrinideckarna, och den utspelar sig just under en Lundakarneval. Det här är ett litet fotoalbum om dem båda.

Arvtagaren börjar med att Petra, Peter och Lucy träffar en student som heter Rulle Ståhlbeck, tre meter över marken på Tekniska Högskolans klättervägg. (Egentligen börjar boken med att Petra nyser inne på det här stället, men det är en annan historia)

Här är den verkliga klätterväggen, men vi vill påpeka att det inte alls är klantskallen Rulle som hänger i linan, utan en annan student som vet vad han pysslar med.

Så småningom kommer Rulle ner och barnen får följa med honom och hans flickvän Rosita hem och dricka saft. Rulle och Rosita berättar att de håller på att bygga en vagn till karnevalståget som snart ska gå av stapeln. Det ska bli ett sjörövarskepp som heter Svarta Malin.

Till vänster ser ni tältet bakom Kemicentrum där karnevalsvagnarna byggs, och kanske är båtskrovet till höger en del av Svarta Malin? Vem vet ...

Men allt är inte frid och fröjd. Ett par skumma individer vid namn Dumbom och Knasen syns ständigt i närheten av Rulle. (Egentligen heter de Lundbom och Claesson, men Rulle tycker smeknamnen passar dem bättre) Dumbom och Knasen dyker upp redan vid klätterväggen, ungefär här, och lite senare ser Peter dem här.

Vad är det Dumbom och Knasen är ute efter? För att inte tala om Rulles skumme farbror Sten och alla andra ljusskygga individer som smyger omkring i Lund under Karnevalen. Barnen förstår snart att Rulle måste ha en ganska STOR hemlighet.

Peter, Petra och Lucy håller sig i närheten av Rulle i folkvimlet på Karnevalsområdet, och Peter lyckas till och med snika sig in på karnevalsspexet utan biljett! Huset på bilderna är Akademiska Föreningen som ligger i Lundagårdsparken, mitt i Lund. Vill du veta mer om spex kan du klicka här.

Barnen har listat ut att någonting kommer att ske under själv karnevalståget, då Rulle åker genom stan ombord på Svarta Malin. För att kunna vakta Rulle i trängseln på Kyrkogatan klättrar Peter, Petra och Lucy upp i en av de höga kastanjeträden söder om bokhandeln Arken. Inte så lätt, men det går om man är envis!

I karnevalståget får de bland annat se ...


Cheerleader-tjejer (och killar) och Lunds Universitets lejon ...


...Super Mario, Ronja Rövardotter och Herr Nilsson ...


...drottning Silvia och Jultomten ...


... ett "riktigt" tåg och en stackars Uppsalastudent som inte ser ut att ha det särskilt livat.

Det finns helt enkelt för mycket i karnevalståget för att man ska hinna räkna upp det. Ni får titta själva:
Och kanske fick de till och med en skymt av snyggingen Staffan Bengtsson på sin polismotorcykel?

Hur som helst hände det grejer under karnevalståget, precis som det brukar göra. Nu är det fyra år till nästa gång det blir Lundakarneval igen, och då hoppas jag att de av er som inte kunde komma i år dyker upp. Vi får bara hoppas att er dag slutar på ett roligare ställe än det Peter, Petra och Lucy befinner sig på i slutet av Arvtagaren ...