huvud

Petrinivandring på Litteralund
september 2005

Helgen 3-4 september var det Litteralund, bokfestival för barn och unga. Hela Lundagårdsparken, stadsbiblioteket, Kulturen, teatrar och biografer var fulla av aktiviteter för alla som gillar att läsa och skriva. Petrinideckarna var förstås med, och från början var det meningen att Peter och Petra skulle visa runt i Lund och berätta om sina äventyr. Tyvärr fick de förhinder så mamma Leah Petrini fick rycka in, med viss hjälp av (den numera mycket skötsamme) tandläkare Sixten Hedvall.
Tre rundvandringar per dag hann man med och ungefär 120 barn och vuxna fick traska i Hemliga ögats fotspår.Leah Petrini läste högt framför bänken på Universitetsplatsen där barnen först hör Lili, Maj och David Petrini prata om Skatan. Sixten Hedvall läser sitt favoritavsnitt ur Arvtagaren - nästan exakt på den plats intill Domkyrkan där det utspelar sig. Hela tåget på vandring längs Lilla Fiskaregatan, Peter och Petras gata, med Sixten Hedvall i spetsen. Hedvall och barnen (och deras föräldrar) lyssnar andlöst när Leah läser om inbrottet på Gios rum på Grand Hotel i Juveltjuven.Precis där, ovanför det vänstra fönstret, såg Peter den svartklädda figuren smyga över taket! Utanför Grand hittade Leah två unga trubadurer som inte bara hade kazooer så det räckte till alla barnen - de kunde spela den officiella Petrinilåten också! Tandläkare Hedvall fick också en kazoo (han blev väldigt uppskojad när han lyckades få ljud i den) och showade loss med trubadurerna. Vandrarna fortsatte tillsammans med trubadurerna till Conditori Lundagård. Alla trängde ihop sig utanför toaletten där Skatan smet ifrån Peter, Petra och Lucy när de skuggade henne. I slutet av vandringen hörde Peter och Petra äntligen av sig. Anledningen till att de inte kommit visade sig vara att de skuggade en falskmyntare tillsammans med Lucy. På taket till en lastbil. Som körde på motorvägen!
Leah fick bråttom hem och Sixten Hedvall och trubadurerna följde vandringsdeltagarna tillbaka till starten vid Litteralunds tält utanför Akademiska Föreningen.
Allt gick dock bra och Peter och Peter hälsade till alla som varit med. De lovade också att försöka dyka upp nästa gång det är dags för Petrinivandring i Lund!